پس از گذشت سال های طولانی دولت ها متوجه نیاز نظام بازرگانی به یکسری از شرایط و تشریفات خاص شدند.درحقیقت اینجا این موضوع پا به عرصه ی قانونی گذاشت و در این قسمت بود که تصمیم بر اقدام به گرفتن کارت بازرگانی ( کارت تجاری) توسط هر یک از تجار گرفته شد.
در واقع منظور از این اقدام این بود که به هرکسی مجوز انجام فعالیت در زمینه بازرگانی داده نمی شود مگر درصورت داشتن کارت بازرگانی. وقتی واژه "بازرگان" به گوش ما می خورد اولین چیزی که به ذهن ما خطور می کند همان فردی است که علاقه واشتیاق فراوانی به فعالیت در زمینه تجارت و بازرگانی دارد.یا به عبارت دیگر میتوان گفت:دادو ستد کالاها .
کلمه بازرگانی، تداعی کننده و سازنده یک فضای داد و ستد و معامله ای محسوب می شود. از اشخاص بزرگ و مهم در این عرصه می توان از علیرضا اسدیان نام برد.
افرادی که علاقمند به تجارت و بازرگانی هستند با الگو قراردادن همچین افرادی قطعا توانایی شگفت انگیز و فوق العاده ای را در تغیر و تحول در این زمینه پیدا خواهند کرد.
بسیار جالب است بدانید که پیشینه ی کارت بازرگانی در کشورما ایران حدوداً به هفتاد سال گذشته بر می گردد.
بنابراین برای افرادی که در فعالیت های اقتصادی حضور دارند و سروکار شان با معاملات بازار است به توصیه اکثر متخصصان باید کارت بازرگانی تهیه نمایند. اگر می خواهید اطلاعات حقوقی خود را راجب به کارت بازرگانی افزایش دهید شما را به خواندن این مقاله دعوت میکنم.
اگر بخواهیم تعریفی کلی از کارت بازرگانی داشته باشیم، می توانیم آن را به گواهینامه رانندگی تشبیه کنیم. بله درست است؛ کارت بازرگانی از جهات زیادی می تواند همانند کارت گواهینامه رانندگی تلقی شود چرا که گواهینامه رانندگی دقیقاً براساس دسته ای از قوانین و مقررات صادر می شود دارای آیین نامه مخصوص به خود است و دریافت آن نیازمند اخذ مجوزازاولیاء امور و مناصب مؤسسات است و راننده برای رانندگی حتماً باید آن را همراه داشته باشد، تجار نیز برای انجام هرگونه فعالیت تجاری خود باید کارت بازرگانی خود را به همراه داشته باشند؛ بنابراین بنابراین اخذ کارت تجاری برای بازرگانان امری بسیار مهم و یکی از اصل های تجارت است که دارای الویت بالایی می باشد.
همچنین در تعریفی دقیق تر می توان گفت که کارت بازرگانی برابر با مجوزی است که تجار با دارا بودن آن و با رعایت حد و حدود تعیین شده توسط قانون پا به عرصه انجام فعالیت در دنیای اقتصاد می گذارند. به عبارتی دیگر، با اخذ کارت بازرگانی، اجازه ی فعالیت های اقتصادی در داخل و خارج از کشور داده می شود. هر کسی حق انجام امور صادرات و واردات کالا از مرز های خارج از کشور را ندارد و این امر تنها با وجود کارت بازرگانی است که قابلیت اجرا پیدا خواهد کرد. بهتر است بدانیم تاجران و صادر کننده های خصوصی و همچنین مؤسسات تولیدی و دیگر مؤسسات همه حق دریافت کارت را دارند. جهت اقدام بازرگان به فعالیت های اقتصادی در خارج از کشور صدور و ارسال کارت توسط اداره صنعت و معدن و قبول کارت نیز با همان اداره انجام می شود.
کار ت های بازرگانی بر اساس زمینه امور تجاری (موضوع فعالیت تجاری) دسته بندی می شود که در ادامه به صورت مختصر به معرفی آن ها می پردازیم.
انواع کارت های بازرگانی |
کارت بازرگانی تجاری |
✔️ کلیه اشخاص (اعم از حقیقی و حقوقی) برای تمامی امور صادراتی و وارداتی (از جمله واردات و صادرات محصول و کالا ی خود به خارج کشور و یا ترخیص کالاها و ...) خود می توانند از این نوع کارت استفاده نمایند. کارت تجاری از پراستفاده ترین نوع کارتهای بازرگانی است. |
کارت بازرگانی خدماتی |
✔️ اشخاص حقیقی برای واردات کالا ( تنها در حوزه فعالیت تخصصی خود) می توانند از کارت بازرگانی خدماتی استفاده نمایند. این کارت تنها برای اشخاص حقوقی صادر می شود که اجازه سرمایه گذاری و واردات کالا در حوزه خدماتی خود را داشته باشند. |
کارت بازرگانی تولیدی، صنعتی |
✔️ باز هم در اینجا اشخاص حقوقی نقش دارند تنها تفاوت اینجاست که علاوه بر ورود اقلام مورد نیاز خود در کنار آن می توانند به صدور کالا و محصولاتی که اقدام به تولید آن می کنند هم بپردازند که این امر تنها با وجود این کارت میسر می شود. اعتبار هر یک از این کارت ها، یک سال می باشد. |
کارت بازرگانی موردی |
✔️ این کارت برای افرادی صادر می شود که خواستار ترخیص کالای خود برای یک بار هستند. |
از واژه ی "حقیقی"کاملا مشخص و واضح می باشد که هر زمان که فرد علاقه مند و مشتاق و مشغول در حوزه ی اقتصادی آن هم به صورت کاملاً فردی تقاضای کارت بازرگانی یا تجاری را بدهد ،کارت بازرگانی که برای او صادر خواهد شد حقیقی است و باید همراه با مدارک خود کاربر مدارک رئیس شرکت را هم تهیه و تسلیم نماید.
در صورتی کارت بازرگانی، حقوقی محسوب می شود که تقاضا از سوی یک سازمان یا یک شرکت و مؤسسه باشد. جالب است بدانید که اعتبار و ارزش کارت بازرگانی حقوقی به مراتب بسیار بیشتر و بالاتر از اعتبار کارت بازرگانی حقیقی است.
سؤالی که ممکن است در اینجا برای شما به وجود آید این است که مدت ذکر شده در این کارت ها تا چه زمانی ادامه پیدا می کند؟
در 2 مورد پاسخ به این سوال ذکر شده است.
نکته: در این موارد بعد از گذشت یک سال است که مجدداً تمدید مهلت صورت می گیرد.
علاوه بر سه کارت گفته شده نوع دیگری از کارت، کارت موردی (یک بار مصرفی) است، این کارت
مخصوص بازرگانان و تاجرانی می شود که تصمیم به فقط یک دفعه مرخص کردن محصول یا کالا را
دارندکه بسیار سریع و فوری است .
نکته: از با اهمیت ترین و اصولی ترین کارت ها ،کارت تجاری شخص حقیقی می باشد.
نکته: کارت بازرگانی ازباارزش ترین تایید های رسمی و قانونی در جهت رسیدن به حق و حقوقات دولتی می باشد. بنابراین ناچاری در جهت ناکارآمدبودن در امور بیمه ای و مالی و پولی دلیلی شد برالزام به دریافت کارت توسط بازرگانان.
به هیچ وجه نمی توان از اهمیت و تأثیر اتاق بازرگانی چشم پوشید،چراکه نقش بسیار مهمی را در فعالیت های دنیای اقتصاد ایفا می کند. در حقیقت می توان گفت که هدف و مقصود اصلی اتاق بازرگانی در جهت ایجاد رشد و پیشرفت وتوسعه اقتصاد ملی و همچنین مبادله اطلاعات و نظرات همکاران و بازرگانان با یکدیگر است. نام دیگراتاق بازرگانی در حدود 130 سال قبل "مجلس وکلا ی تجار ایران" و یا "مجلس تجارت" بوده است. درواقع می توان گفت که اتاق بازرگانی یک سیستم و نظام اقتصادی دارای شخصیت سیاسی و صلاحیت حقوقی بوده است که پس از طی پستی و بلندی های فراوان موجود در مسیر، به مکانی جهت تبادل نظر اشخاصی بدل شد که به صورت فعال و مؤثر در زمینه های تجارتی و اقتصادی وهمچنین در بخش های خصوصی مشغول به فعالیت بودند که این امر جز با حمایت و همکاری بخش های دولتی امکان پذیر نخواهد بود. درحقیقت، اتاق بازرگانی نهادی مستقل و جدا از دولتف اما مربوط به آن است که بازرگانان و فعالان درعرصه ی اقتصاد و تجارت به تبادل افکار و نظرات با یکدیگر و درکنار آن به فعالیت با بخش های دولتی می پردازند. تنها دو مورد از افراد هستند که حق شرکت در این گردهمایی ها را خواهند داشت. این دو دسته عبارت اند از:
☑️ کارگزاران دولتی
☑️ کارگزاران خصوصی
معمولاً این گردهمایی ها در کانون تجارتی اصلی مملکتی برگزار می شوند. مجموعه پرسنل آن مجموعه ای شصت نفره شامل چهل نفر از کارگزاران که در بخش خصوصی در حال فعالیت هستند، به علاوه بیست نفر دیگر کارگزاران بخش های دولتی می باشند. اتاق بازرگانی برای اولین بار در کشور ایران، در تهران تأسیس شد. پس از تأسیس اتاق بازرگانی، اتاق صنعت و معدن هم تشکیل شد و این دو اتاق با یکدیگر ترکیب شدند. جالب است بدانید که در حال حاضر کشور ما دارای اتاق بازرگانی بیست هزار عضوی می باشد.
همه افرادی که علاقه مند به فعالیت در حوزه بازرگانی هستند میتوانند در صورت دارا بودن یک سری عوامل و شرایط اقدام به اخذ کارت بازرگانی خود بکنند. علاوه بر افراد حقوقی، افراد حقیقی هم توانای عضویت دراتاق های بازرکانی را دارند و امروزه برای اخذ عضویت افراد به شکل آنلاین میتوانند اقدام کنند و در صورت نبود ناقصی در مدارک و عدم مشکلات قانونی، عضویت افراد به ثبت میرسد.
در واقع عضویت در اتاق بازرگانی به منزله ی یک تعهد نامه می باشد که کاربر باید آن شرایط را دارا باشد واقدام به اجرا ورعایت بند به بند تعهدنامه نماید.
تمام افرادی که برای اخذ عضویت در اتاق های بازرگانی اقدام میکنند از حنبه های اقتصادی، مالی، اخلاقی و... مورد بررسی مسئولین مربوطه قرار میگیرند..
لازم به ذکر است که این پروسه و فرآیند عضوپذیری به شکل الکترونیکی وبدون نیاز به حضور افراد انجام می شود. افراد با پرداخت مبالغ و هزینه های مشخص شده در چارچوب قوانین و شرع میتوانند اقدام به عضویت در اتاق های بازرگانی بکنند.
به صورت کلی برای هرگونه فعالیت بازرگانی از جمله ثبت سفارش، ترخیص کالا از گمرک و.. کارت بازرگانی نیاز میباشد. افراد برای انجام امور واردات از بنادر و مناطق آزاد فقط در صورت دارا بودن کارت بازرگانی توانایی انجام فعالیت در این حوزه را دارند. کارت بازرگانی یک مجوز بین المللی برای افراد میباشد که به آن ها مجوز واجازه فعالیت در زمینه صادرات را هم میدهد؛ البته فارغ از بحث کارت بازرگانی افراد باید طبق قوانین اساسی هر شرکت فعالیت کنند.
بازرگانان وتجار به دلیل شرایط کاری که دارند؛ دائما در حال سفر و تجارت هستند. ان دسته از افراد با داشتن کارت بازرگانی امتیاز هایی را به دست میاورند که یکی از مهم ترین آن ها فراهم شدن ویزا آن هاست. در این قسمت به مزایا داشتن کارت بازرگانی اشاره خواهیم کرد:
در کنار مزایا گفته شده؛ یکسری مهایب هم وجود دارد که شامل موارد زیر است:
1.مالیات بر واردات
2.مالیات بر ارزش افزوده وجود دارد و ... .
نکته: در قسمت عیوب کارت بازرگانی ،در صورتی که استفاده صحیح و مناسب از کارت صورت نگیرد، دغدغه و گرفتاری خاص خود را به وجود خواهد آورد.
سوالی که ممکن است برای شما به عنوان متقاضی کارت بازرگانی به وجود آید؛ شرایط دریافت کارت میباشد که بسته به اینکه شخص حقیقی است یا حقوقی بسیار متفاوت خواهد بود .
1- سن افراد زیر 21 سال نباشد.
2- محل کار و فعالیتی مشخص داشته باشد(هماهنگی بین محل کسب و حرفه با موضوع و زمینه فعالیت).
3- انجام امور و خدمات تجاری با حداقل 3 سال سابقه
4- دریافت تاییدیه از 2 نفر از افرادی که :
5- در شعب بانک های داخل کشور دارای حساب جاری باشد.
6- در ادارات و سازمانهای دولتی به کار گرفته نشده باشد.(استخدام نباشد.)
7- سوء پیشینه نداشته باشد.(از اخلاقیات درست و صحیح برخوردار باشد.)
8- از کارت به شکل صحیح و قانونی استفاده کند.
9- دارای سوابق ورشکستگی چه به تقصیر و چه به تقلب نباشد.
1. دارا بودن کد اقتصادی.
2. رئیس شرکت باید دارای پروانه کار باشد.
3. دارا بودن گواهی عدم سوء پیشینه که از تاریخ صدور آن 6 ما نگذشته باشد.
4. دارا بودن حداقل 23 سال سن.
5. داشتن کارت پایات خدمت یا معافیت از سربازی.
اخذ کردن کارت بازرگانی نیازمند دقت در فرآیند انجام آن است. به طوری که عدم دقت در طی کردن مراحل، باعث تلف شدن و هزینه افراد می شود. به صورت خلاصه این مراحل را برای شما بر می شماریم...
مراحل مورد نیاز برای ثبت درخواست مبنی بر دریافت کارت بازرگانی توسط اشخاص حقوقی :
در این قسمت شخصی که برای دریافت این کارت متقاضی می باشد باید به سامانه اینترنتی به نام سامانه یکپارچه کارت بازرگانی هوشمند مراجعه کند و اطلاعات خود را در این سامانه به ثبت برساند . پس از آن باید فرم های مورد نظر در این سایت را چاپ کند و با بردن این فرم ها به سازمان های مورد نظر گواهی های مربوطه را دریافت کند . پس از تکمیل فرم ها و جمع آوری مدارک باید آنها را در سایت ذکر شده؛ بارگذاری کند. در نتیجه بعد از این که درخواست مورد نظر شخص متقاضی ثبت شد و تاییدیه نهایی را دریافت کرد؛ تاییدیه نهایی به صورت الکترونیکی برای اتاق بازرگانی ارسال خواهد شد . در انتها متقاضیان مربوطه می توانند روند اجرایی درخواست خود را در این سامانه ببینند .
همانطور که در طول مقاله ذکر کردیم ،کارت بازرگانی نقش و تأثیر بسزایی در پیشرفت و توسعه و اقتصاد ملی دارد، که این مبالغ و هزینه ها به یکسری موارد بستگی دارند ،از جمله :
"تعرفه ها"
بنابراین متوجه شدیم که امکان تعیین یک مقدار مبلغ و هزینه ی مشخص و تعیین شده وجود ندارد ،چون دریافت کارت بازرگانی مسیری پر از فراز و نشیب است که قطعاً نیازمند صبر و حوصله فراوان می باشد.(مربوط به قسمت تهیه و تکمیل مدارک و شرایط ذکر شده).
بسیاری از افراد متقاضی دریافت کارت بازرگانی می توانند در استان محل سکونت خود کارت بازرگانی تهیه نمایند که این امر خود دارای دو مزیت می باشد که اول تقاضاها افزایش پیدا میکند و دوم آموزش ها ی لازم به متقاضیان داده شود.
بعد از اینکه متقاضیان کارت را دریافت کردند و به عضویت دراتاق بازرگانی در آمدند، در این مرحله توانایی آزاد سازی کالا یا محصول را برای سرمایه گذار بدست می آورند و همچنین توانایی لازم در اخذ ارز دولتیبا قیمت پایین تراز بازار را پیدا میکنند. این دسته از افراد با توجه به این که وتجد شرایط بازرگانی هستند؛ میتوانند از وام های مناسبی در بانک ها بهره مند شوند.
همانطور که می دانید هزینه های دریافت و اخذ کارت های بازرگانی سرسام آور و بسیار بالا می باشند، اما جهت صرفه جویی در این هزینه ها دو مورد وجود دارد که عبارتند از:
همانطور که برای صدور هر مجوزی یک سری شرایط و ضوابط وجود دارد، برای ابطال مجوز نیز این شرایط و ضوابط نیز موجود هستند.
قطعا افراد برای دریافت این مجوزها و دریافت کارت بازرگانی باید یک سری شرایط را رعایت و اجرا نمایند، البته لازم به ذکر می باشد که هیچ ضمانت و تضمینی بر پایداری و اجرا و رعایت این شرایط در طول زمانی که متقاضی از این مجوزها استفاده می کند ،نیست.
ممکن است که متقاضی به خاطر بعضی مسائل از جمله تغییر در شغل و...تمایل به استفاده از مجوز خود را نداشته باشد،در این شرایط است که مقام صادر کننده ی مجوز با توجه به صلاح دید خود و صلاح دید طرف متقاضی، تصمیم بر باطل نمودن مجوز می نماید .
به دلیل اهمیت بالای مجوز کارت بازرگانی، قوانینی در صورت خلاف یا اشتباه متقاضی تصویب شده که باعث میشود، فرد در صورت بروز اشتباه به صورت خودکار مجوز کارت بازرگانی خود را از دست دهد.
ابطال کارت بازرگانی به دو دسته که شامل ابطال اختیاری و ابطال خارجی است ،تقسیم می شود. ابتدا وارد مبحث ابطال اختیاری می شویم.
اگر متقاضی که عضویت کارت بازرگانی را گرفته است قبل از اینکه تاریخ انقضای کارت به اتمام برسد تصمیم بگیرد که شغل خود را تغییر دهد یا تصمیم بگیرد که دیگر به فالیت و امور تجاری نپردازد، می تواند به مقام صادر کننده، درخواست باطل نمودن کارت بازرگانی خود را اطلاع رسانی نماید.
توصیه : در صورت داشتن هر یک از شرایط ذکر شده در موارد فوق حتماً جهت ابطال کارت بازرگانی خود اقدام کنید؛ زیرا در صورتی که اگر شما در این مورد قدمی برندارید این عدم واکنش شما ،معضلات و مشکلاتی را در زمینه مالیاتی فراهم خواهد کرد .
در ادامه به توضیح مختصر درباره ی ابطال اجباری می پردازیم.
همانطور که از نامش پیدا است ،فرد متقاضی هیچ نقش واراده ای در این ابطال نخواهد داشت و همه عوامل بستگی به مقام و وزارت بازرگانی خواهد داشت که براساس و مبنای قانون و با تشخیصی که خود وزارت بازرگانی صادر می کند ،کارت فرد باطل می شود. شاید این سوال پیش آید که در چه صورت وزارت بازرگانی تصمیم به همچین امری می نماید؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که :
1-در صورتی که متقاضی بر اساس و مبنای قانون استفاده صحیح و سالم از کارت بازرگانی نکند.
2-در صورتی که در طی مسیر، فرد شرایط و ضوابط را حفظ نکند و یا یکی از شروط از بین برود.
در این صورت وزارت به صلاح دید خود کارت بازرگانی فرد را باطل می نماید و عواملی مانند:
1. پرداخت نکردن مالیات
2. عدم اطلاع به اتاق بازرگانی خود و... موجبات باطل نمودن کارت به صورت اجباری را فراهم می آورد.
برای مثال اگر فردی شروع به قاچاق کالا کند ، در واقع از شرایط و ضوابط روی باز گردانده و علاوه بر مجازاتی که بر اساس قانون باید متحمل شود کارت او نیز مورد ابطال قرار خواهد گرفت.
تنها افرادی که دارای کارت بازرگانی هستند توانایی صادرات و واردات دارند. تنها افرادی که دارای کارت هستند از دادن مالیات معاف هستند؛ زیرا با توجه به کالایی که صادر یا وارد میشود در مرحله نهایی شرکت ها مالیاتشان حساب میشود.
به عنوان مثال اشخاص حقیقی براساس ماده ی یکصد و سی و یک قانون مالیات و با تأثیر درآمدی که بدست می آورند،محاسبه می شود.و در اشخاص حقوقی بیست و پنج درصد از مزدشان را به مالیات می دهند.
براساس آیین نامه، افرادی که کارت بازرگانی دارند مستلزم به پرداخت مالیات علی الحساب برای ورود قطعی کالا هستند که برابر است با چهار درصد از مجموع ارزش گمرکی و حقوق وارداتی.
انواع مالیات در سه دسته تقسیم بندی می شوند:
1-علی الحساب کارت بازرگانی : (همان چهار درصد مالیات که همه باید آن را پرداخت کنند.)
2-ویژه ی افراد حقوقی
3-ویژه ی افراد حقیقی (ارتباط مستقیم مالیات با درآمد آنها که بیست و پنج درصد از درآمد سالانه است) بنابراین افراد در برابر استفاده کارت بازرگانی باید مالیاتی پرداخت نمایند.
مثال:اگر شخصی سالانه ده میلیون تومان داشته باشد ،مالیات نسبت به مازاد سه میلیون تومان با نرخ بیست درصد. جالب است بدانید از شرایط تمدید کارت پرداخت همین مالیات می باشد.
صدور کارت بازرگانی هم به صورت حقیقی و هم به صورت حقوقی(چه مدیر یک شرکت و یا چه یک شخص تاجر) ممکن نیست و منع قانونی دارد بنابر این هر شخص تنها یک کارت بازرگانی می تواند داشته باشد.( اعم از حقیقی یا حقوقی )
میزان اعتبار کارت براساس تقاضای متقاضیان از یک تا پنج سال است که تنها با تأیید وزارت بازرگانی قابلیت اعتبار دارد.
جالب است بدانید در دوره های اول و دوم اعتبار و انقضای کارت در هر دوره یک ساله است بعد از طی 3 دوره که کارت بازرگانی تمدید شد در صورت نبود نقص و مشکل در این مدت، اعتبار کارت از یک سال به دو تا سه سال افزایش می یابد و اگر هم که تا 9 سال دارای کارت باشند در این حال تا نه سال هم می توانند اعتبار کارت بازرگانی را تمدید نموده و از مزایای کارت استفاده نمایند. کارت بازرگانی اعتباری کوتاه مدت دارد.
همانطور که می دانید برای تمدید بعضی شرایط و مدارک لازم است .متقاضیان جهت تمدید با در دست داشتنِ خودِ کارت بازرگانی و فرم جهت درخواست و تقاضای تمدید، می توانند به نمایندگی ها و شعب مراجعه نموده و امر تمدید را انجام نمایند.
خیر . چرا که در صورت انجام این عمل توسط متقاضی، اتاق بازرگانی و صنعت و معدن در جهت تعلیق و باطل نمودن کارت اقدام خواهند کرد.
بیست و سه سال تمام
خیر
دفاتر بازرگانی اداره ثبت اسناد
خیر
سازمان های بازرگانی استان محل سکونت کاربران
خیر.
نیازمند و محتاج به ملکی اداری و یا تجاری و سرقفلیبا تعهدی به دفتر خانه ها و در نتیجه تهیه و تنظیم نمودن اسناد رسمی
هیچ محدودیتی برای دریافت کارت وجود ندارد.
یک سال تولیدی پنج ساله
احتیاجی به در خواست ابطال نخواهد بود فقط جهت خودداری از سوء استفاده بهتر است که ابتدا درخواست تعلیق کارت را داده و بعد المثنی آن کارت را دریافت نمایید.