جواز تاسیس مجوزیست که شخصیت های حقوقی و یا حقیقی برای انجام دادن فعالیت های اقتصادی یا تولیدی از اداره مربوطه دریافت میکنند
مالک مجوز اجازه دارد در به تولید محصولی در یکی از شهرک های صنعتی که در جواز هم نوع محصول و آدرس مکان ذکر شده بپردازد و سازمان صدور جواز نیز به محصول تولیدی بستگی دارد و متفاوت میباشد.
این گواهی که جواز نام دارد اصولا موافقت اصولی است که به درخواست کننده جواز تاسیس در زمینه های تولید ، بسته بندی ، مونتاژ ، طراحی آسانسور ، فنی مهندسی و ... اجازه داده میشود تا فعالیت های مذکور را در مکان های که خود سازمان مربوطه تصمیم گرفته انجام دهد.
در حقیقت می توان گفت مجوز تاسیس گواهی و تعهدی است که مالک آن اجازه دارد در مکان ، شهرک یا محیط صنعتی که ذکر شده مشغول به انجام تولیدات محصولاتی باشد که به جزئیات آن اشاره شده است.
با دریافت این جواز شخصی که دارنده آن است ، می تواند در یکی از شهرک های صنعتی مشغول به تولید محصول شود که این مورد در جواز مربوطه ذکر گردیده است .
این جواز برای دو شخصیت حقوقی و حقیق قابل صدور است که برای هر کدام شرایطی متفاوت ایجاد شده که باید از سازمان مربوطه اقدام نمود.
جواز تاسیس با توجه با نوع محصول تولیدی از وزارت صنعت ، معدن ، تجارت و یا جهاد کشاورزی و یا سایر ارگانهای ذیصلاح باید اقدام شود .
همینطور برای جواز برخی از کالا و محصولات مانند ابزارها یا تجهیزات پزشکی (سرنگ آمپول ، نخ بخیه ، لوازم های آزمایشگاهی و …. )، کارخانه های داروسازی،کارخانه های غذایی و ... برای اخذ مجوز باید به وزارت بهداشت مراجعه کرد .
شرایط اخذ جواز تاسیس در حالت کلی به دو گروه حقیقی و حقوقی تخصیص می یابد:
1-شرایط برای افراد حقیقی
2-شرایط برای افراد حقوقی
این جواز دقیقا یکسال اعتبار دارد و در صورت درخواست تمدید باید تمدید شود که با توجه با پیشرفت فعالیت طبق نظر کارشناس تمدید می شود در غیر اینصورت جواز از اعتبار خارج می شود و عملا باطل خواهد شد.
با توجه به اينكه اعتبار جواز یکساله مي باشدبنابراین پس از پایان موعد یکساله با تقاضای دارنده جواز تاسيس و پس از تاييد كارشناس مربوطه تمديد انجام مي شود که مدت زمان انجام کار با توجه به شرایط متغییر می باشد.
مدت زمان انجام كار : برحسب شرایط متغیر است
جواز تاسیس قابل انتقال به غیر می باشد ولی اگر ابتدا برای دریافت آن اقدام شود بهتر است مگر صدور آن ممکن نباشد .
بعد از اخد جواز فنی مهندسی نیز می توان نسبت به اخذ پروانه مهندسی اقدام کرد . پس از اینکه جواز تاسیس صادر گردید ،یک رونوشت از جواز صادره جهت اطلاع به دستگاهاي دولتي مانند ، وزارت كار و امور اجتماعي، وزارت صنايع و معادن ... ارسال شود .
استفاده از مزایای جواز تاسیس در صورتی مثمر ثمر است که مجری طرح بصورت کامل و مستمر در کلیه مراحل اجرای یک پروژه تولیدی فعالیت مفید داشته باشد
مهمترین مزایای جواز تاسیس معافیت مالیاتی آن است که البته پس از رسیدن به بهره برداری و اخذ پروانه بهره برداری خواهد بود.
از مزایای جواز تاسیس معافیت مالیاتی بر عملکرد است که البته شرط آن استقرار واحد تولیدی - طراحی- مونتاژ در خارج از شعاع 120 کیلومتری تهران قانون مصوب مجلس شورای اسلامی میباشد.
البته اگر در داخل محدوده 120 کیلومتری تهران به شرایطی که مورد قبول سازمان صنعت ، معدن و تجارت و سازمان حفاظت محیط زیست باشد پروانه بهره برداری اخذ گردد درحد قانون مالیاتی مقداری معافیت مالیاتی هم دارند.
هزینه مورد نیاز برای دریافت جواز تاسیس به عوامل مختلفی بستگی دارد که یکی از این عوامل شخصیتی است که برای دریافت مجوز تاسیس اقدام می کند که این شخص می تواند حقیقی و یا حقوقی باشد .
دومین عاملی که درهزینه دریافت جواز تاسیس تاثیر گذار است محل فعالیت می باشد . جواز تاسیسی که برای شهرک های صنعتی مختلف می باشد متفاوت است.
هزینه مورد نیاز برای دریافت مجوز تاسیس با توجه به نوع پروژه و مرجع صادر کننده متفاوت می باشد . در این خصوص پرداخت کردن فیش های مربوط به حق التمبر و مالیات به وسیله مرجع صادر کننده جواز تاسیس به عهده سرمایه گذار مربوطه می باشد . مطابق با بند 11 ماده 46 قانون مالیات های مستقیم بر اساس آنچه که در تاریخ 31/4/94 تصویب شده است برای صدور جواز تاسیس باید مبلغی معادل با صد هزار تومان پرداخت گردد و برای هر بار تمدید کردن آن نیز باید معادل 50 هزار تومان برای حق التمبر پرداخت شود .
همچنین بر اساس تبصره 5 قانون بودجه سال 1364 و تصویب نامه 8398/ت 181 هـ باید نیم در هزار سرمایه ثابت و چیزی در حدود یک میلیون ریال به حساب معین استانی واریز شود که این مبلغ غیر قابل استرداد می باشد .
برای دریافت جواز برای یک واحد صنعتی باید مبلغ یک و نیم میلیون تومان پرداخت گردد .