سهام بخشی از سرمایه یک شرکت سهامی می باشد که بر طبق آن میزان منافع صاحبان و میزان مشارکت و تعهدات آنها در شرکت سهامی موجود , مشخص می گردد . هر سهم سندی با قابلیت معامله می باشد و برای صاحب آن سهام حکم نمایندگی برای تعداد سهام هایی را دارد که در آن شرکت دارا می باشد .
یک سهم ممکن است به صورت با نام و یا بی نام باشد و چنانچه برای این سهام مزایایی در نظر گرفته شود در این صورت به آن سهام ممتاز می گویند . لازم به ذکر است که علاوه بر انواع سهام ذکر شده در این قسمت, مطابق با قانون تجارت 4 مورد دیگر از انواع سهام عبارت اند از : سهام نقدی – سهام غیر نقدی – سهامی انتفاعی – سهام موسس .
نکته : از آنجایی که در شرکت های سهامی عام هیچ محدودیتی برای تعداد و میزان سهام های بی نام تعریف نشده است پس ممکن است در برخی شرکت ها صد در صد سهام شرکت به صورت بی نام باشد و یا اینکه بخشی از آن به صورت بی نام و مابقی آن به صورت با نام باشد .
سهام با نام چیست ؟
به سهامی که در آن نام دارنده سهام ذکر شده باشد سهام با نام گفته می شود .
1- برای انتقال دادن سهام با نام به شخص دیگر باید مطابق با ماده 40 قانون تجارت این انتقال در دفتر ثبت شرکت به ثبت برسد .
2- شخص انتقال دهنده سهام و یا وکیل مربوطه آن شخص باید این انتقال را در دفتر ثبت شرکت امضا کند .
3- همچنین اگر تمامی مبلغ سهام توسط شخصی که سهام به او انتقال داده شده است , پرداخت نگردیده باشد در این صورت باید نشانی کامل آن شخص نیز در دفتر مربوط به ثبت سهام شرکت وارد گردد و توسط شخص انتقال گیرنده و یا نماینده و وکیل او امضا شود و به گونه ای باشد که تعهدات مربوط به انتقال سهام معتبر باشد .
4- در صورتی که تغییری در محل اقامتگاه شخص انتقال گیرنده سهام صورت گیرد در این صورت باز هم باید این تغییرات در دفتر ثبت شرکت به ثبت برسد و امضا گردد .
5- در صورتی که بدون در نظر گرفتن شرایط ذکر شده در فوق انتقالاتی صورت گیرد , این انتقالات در نزد شرکت و اشخاص ثالث دارای اعتبار نمی باشد .
سهام با نام و بی نام دو تفاوت اساسی از قبیل زیر دارند :
1- در سهام های بی نام هویت دارنده اصلی سهام مورد نظر پنهان می ماند .
2- مالیات های مربوط به انتقال سهام که در سهام های با نام وجود دارد , در سهام های بی نام وجود
ندارد .
1- در صورتی که تمام مبلغ اسمی سهام مورد نظر پرداخت نگردیده باشد .
2- سهامی که مدیران شرکت به عنوان وثیقه می گذارند تا پایان مفاصاحساب دوره تصدی مدیران قابل انتقال نمی باشد .
3- صدور سهام با نام برای افراد محجور و صغیر نیز برای حفظ حقوق آنها اجباری می باشد .