به صورت کلی هزینه مربوط به تغییرات شرکت بستگی به نوع تغییرات شرکت دارد . همچنین انجام تغییرات شرکت در شهر های کوچک در مقایسه با مراکز استان ها و یا شهر های بزرگ و پر جمعیت متفاوت می باشد .
مقررات مربوط به ثبت و انتشار باید در رابطه با تغییرات در موارد زیر رعایت گردد :
مطابق با قانون انتشار تغییراتی که در وضعیت شرکت به ثبت رسیده ایجاد می شود ، ضروری است و در صورت عدم انتشار مواردی که نظام نامه آن را بر عهده مدیران شرکت گذاشته است ، نتیجه آن این است که :
به صورت کلی آدرس شرکت مکانی است که در زمان ثبت شرکت مورد نظر مطابق با بند 3 اساسنامه قید می گردد . تغییر آدرس در تمامی شرکت ها بر اساس صورت جلسه مجمع عمومی فوق العاده قابل ثبت می باشد .
برای تغییر در آدرس ، شرکت ها باید اقدامات ذکر شده در قسمت زیر را انجام دهند :
در مواقعی که شرکتی برای تغییر در اعضای هیئت مدیره تصمیم می گیرد ، باید صورت جلسه ای را تنظیم کند و آن را به ثبت برساند . پس از آن نیز باید صورت جلسه ای جدید تنظیم شود که در آن افرادی که جدید هستند و افراد قدیمی برای مدت مشخص شده ای عضو هیات مدیره شوند .
در مرحله بعدی نیز باید صورت جلسه مربوط به هیئت مدیره تنظیم شود که در آن مدیران شرکت و سمت آنها مشخص باشد و اشخاصی که دارنده حق امضا هستند و روزنامه رسمی برای درج آگهی تغییرات در آن مشخص شود .
در نتیجه برای ثبت تغییرات اعضای هیئت مدیره باید سه صورت جلسه 250 هزار تومانی تنظیم شود و هر کدام از سه صورت جلسه باید باید یک بار در روزنامه رسمی آگهی گردند .
در رابطه با ثبت تغییرات در خصوص تمدید مدیران و بازرسین یک صورت جلسه مجمع عمومی عادی سالیانه کفایت می کند . بنابراین یک صورت جلسه با یک بار درج شدن در روزنامه رسمی حدود 35 هزار تومان هزینه خواهد داشت .
زمانی که شرکت های تجاری در اداره ثبت شرکت ها به ثبت می رسند , می توانند در مفاد ذکر شده در اساسنامه شرکت خود یا در رابطه با سایر امور شرکت تغییراتی را ایجاد کنند و یا در رابطه با مسائلی مانند :
اشخاص دارای حق امضا و یا انتخاب اشخاص شایسته برای مدیریت و همچنین برای انتخاب بازرسین , تصمیماتی را بگیرند . در نهایت تغییرات ذکر شده باید در روزنامه آگهی شوند و در اداره ثبت شرکت ها به ثبت برسند و اگر چنانچه تغییرات مورد نظر ثبت و اگهی نشوند در این صورت معاملاتی که اشخاص با توجه به ثبت قبلی انجام می دهند معتبر می باشد .
هنگامی که شرکتی به ثبت رسیده شد برای ایجاد تغییرات در آن به تنظیم صورتجلسات برای ثبت این تغییرات نیاز می باشد و از آنجایی که نحوه تنظیم این صورتجلسات پیچیده می باشد ما به شما پیشنهاد می کنیم که در این امر از متخصصین خبره کمک بگیرید تا در روند اجرایی کار دچار مشکل نشوید . در این صورتجلسات نکات بسیاری باید مطابق با قوانین تجارت قید گردند از جمله : نوع شرکت مورد نظر , اساسنامه شرکت و همچنین بخشنامه های داخلی مربوط به اداره ثبت شرکت ها .
نکته : تنظیم صورتجلسه برای تغییرات صورت گرفته شده در شرکت ها در صورت برگزاری مجمع عمومی عادی و یا مجمع عمومی فوق العاده و یا هیات مدیره مربوطه امکان پذیر می باشد .
1- تغییر دادن آدرس شرکت مورد نظر
2- انحلال شرکت مربوطه
3- ایجاد تغییرات در اساسنامه شرکت
4- ایجاد تغییرات در موضوع شرکت
5- تغییرات مربوط به حق امضاء
6- در رابطه با تمدید بازرسین مربوطه و انتخاب بازرسین
7- به منظور کاهش و یا افزایش در میزان سرمایه به کار گرفته شده در شرکت مربوطه
8- ایجاد تغییرات در هیئت مدیره شرکت و یا تمدید مجدد آنها
9- تغییر دادن نوع سهام شرکت مورد نظر به سهام با نام و یا بی نام
در رابطه با تمامی موارد ذکر شده در فوق می توان در شرکت ها ثبت تغییرات انجام داد .
هزینه های مربوط به ثبت تغییرات در شرکت ها با توجه به نوع تغییرات صورت گرفته تعیین می شوند . از طرفی دیگر امور مربوط به ثبت تغییرات شرکت ها در شهرهای کوچک با شهرهای بزرگ و مراکز استان ها متفاوت می باشد .