گاهی اوقات شخص صاحب علامت به جای آنکه حقوق مربوط به مالکیت علامت تجاری را به شخص دیگری منتقل کند ، اجازه بهره برداری از آن علامت را به شخص دیگری منتقل می کند .
اجازه بهره برداری از علامت تجاری که به آن لیسانس نیز گفته می شود ، به صورت انحصاری و غیر انحصاری می باشد .
مثلا ممکن است که یک شرکتی که لوازم الکترونیکی تولید می کند و آنها را به کل کشورها عرضه می کند ، امتیاز استفاده از همه تولیداتش و یا قسمتی از انها را به کشورهای دیگر واگذار کند و یا حتی به شرکت های دیگر در کشورهای دیگر این اجازه را بدهد که محصولاتش را تولید کنند و یا به شرکت هایی که در همان کشور هستند این اجازه را بدهد که محصولاتشان را تحت عنوان علامت تجاری او به بازار عرضه کنند .
حال در فرانسه و سایر کشور ها نیز اوضاع به همین ترتیب می باشد .
اگر اجازه تولید با علامت تجاری خاصی به صورت انحصاری و یا غیر انحصاری ، از طرف شخص صاحب علامت به شخص دیگری داده شود ، در این صورت باید تمامی خصوصیات و مشخصات و تمام جزئیات این اجازه ، در قراردادی که تنظیم می گردد ، مشخص شود . به همین دلیل لیسانس یا اجازه بهره برداری از علامت تجاری ، به موادی که در قرارداد مورد نظر مشخص شده اند ، منحصر می گردد و شخصی که دارای لیسانس می باشد ، اجازه تولید موارد مشابه به موضوع قرارداد را ندارد .
در کشور فرانسه ، مطابق با ماده 1- 714 قانون مالکیت صنعتی ، انتقال حق مالکیت از علامت و یا اجازه بهره برداری از آن ، باید مطابق با قراردادی کتبی انجام شود و در غیر این صورت باطل می باشد . لازم به ذکر است که مطابق با ماده 1-714 قانون مالکیت فکری و صنعتی کشور فرانسه ، نوع قراردادی که برای واگذاری مجوز بهره برداری از علامت استفاده می شود ، مشخص نگردیده است .
در این قسمت قصد داریم تا چند مورد از شرایط آورده شده در لیسانس و یا قرارداد بهره برداری از علامت تجاری را بررسی کنیم :
1- اهلیت داشتن اشخاص طرفین قرارداد :
اهلیت طرفین قرارداد یکی از موارد لازم برای دریافت مجوز بهره برداری از علامت تجاری می باشد . اهلیت طرفین قرارداد یک شرط عمومی و جامع است که رعایت کردن آن در تمام قرارداد ها ضروری می باشد .
2- موضوع قرارداد لیسانس :
موضوع قرارداد یکی از شرایط مهم می باشد که عبارت است از : علامت ها ، نشانه ها و آرم های تولیدی . اگر در زمان عقد قرارداد لیسانس ، علامتی که موضوع قرارداد می باشد ، وجود نداشته باشد و یا اظهارنامه مربوط به آن بیانگر اشتباه باشد ، در این صورت قرارداد موجود به علت نبودن موضوع آن ، باطل می باشد .
3- مدت قرارداد موجود :
اجازه بهره برداری از علامت های تجاری ، باید دارای مدت مشخص باشد و یا میزان تولید کالاها در آن معلوم باشد ، در غیر این صورت قرارداد باطل است .
4- بیان حد و مرزهای موجود و حقوق لیسانس :
در قرارداد مربوط به لیسانس بهره برداری باید نوع بهره برداری و انحصاری و یا غیر انحصاری بودن آن و همچنین قلمرو آن که کل کشور فرانسه باشد و یا قسمتی از آن و قلمرو بین المللی آن باید مشخص باشد .
5- حقوق مرتبط با قرارداد لیسانس :
اجازه بهره برداری از علامت های تجاری و یا لیسانس ، آثار حقوقی متعددی در بر دارد .